Drenaj Limfatic

 

 

 

Ce este drenajul limfatic?

 

       Sistemul limfatic reprezintă țesuturile și organele care produc, stochează și transportă globule albe care luptă împotriva infecțiilor și a altor boli. Acest sistem include măduva osoasă, splina, timusul, ganglionii limfatici și vasele limfatice (o rețea de tuburi subțiri care transportă limfa și celulele albe din sânge). Vasele limfatice se ramifică, ca și vasele de sânge, în toate țesuturile corpului.

         Limfa este un lichid limpede spre alb format din:
– Globulele albe, în special limfocitele, celulele care atacă bacteriile din sânge și țesuturile corpului
– Lichidul din intestine, care conține proteine și grăsimi
        Ganglionii limfatici sunt structuri moi, mici, rotunde sau în formă de fasole. De obicei, nu pot fi văzute sau simțite ușor. Ele sunt localizate în grupuri în diferite părți ale corpului, cum ar fi:

• Gât
• Axilar
• Inghinal
• În interiorul centrului pieptului și al abdomenului

        Bolile limfatice, în special limfedemul, reprezintă o problemă serioasă în rândul pacienților. Drenajul limfatic este un masaj ușor, care întinde pielea, care ajută la promovarea mișcării lichidului limfatic din membrul umflat. Nu trebuie confundat cu un masaj tradițional. Acesta se concentrează în mod special pe vasele limfatice pentru a ajuta fluxul de lichid limfatic. Terapia se aplică mai întâi zonelor neafectate, făcând posibil ca fluidul să se deplaseze din zona afectată sau să „descongestioneze” regiunea și ajută la deschiderea colectoarelor limfatice funcționale rămase și la mutarea proteinelor și a lichidului în ei, precum și la accelerarea fluxului de lichid limfatic.

Efecte benefice

     Drenajul limfatic oferă o detoxifiere generală a organismului și este recomandat în programele de detoxifiere și pierdere în greutate. Acesta contribuie la reducerea circumferinței, combaterea retenției de apă și a senzației de picioare grele, îmbunătățește oxigenarea țesuturilor, elimină balonarea, ameliorează problemele circulatorii, promovează relaxarea, îmbunătățește calitatea somnului și întărește imunitatea.

       Afecțiuni tratate cu ajutorul drenajului limfatic :

– Limfedem
– După intervenții chirurgicale, ajută la reducerea durerii și a inflamației
– Pentru cei cu tulburări de circulație sanguină, care se confruntă cu umflarea picioarelor după perioade îndelungate de stat în picioare sau de mers.
– Persoanelor cu fibromialgie le poate îmbunătăți flexibilitatea, conform unor studii

Contraindicații:

  • Insuficiență cardiacă severă
  • Ciroză hepatică cu lichid abdominal (ascita)
  • Hipertensiune arterială instabilă
  • Insuficiență renală
  • Tuberculoză sau malarie netratate
  • Obstrucția venei cave superioare