Terapia manuală
Ce este terapia manuală?
Terapia manuală reprezintă una dintre cele mai frecvente metode terapeutice, atunci când este vorba despre afecțiunile aparatului locomotor. Aceasta cuprinde un asamblu de tehnici pasive terapeutice folosite de specialist pentru reducerea durerii, creșterea amplitudinii de mișcare, reducerea sau eliminarea inflamației sau restricției, prin inducerea relaxării și îmbunătățirea capacității funcționale și motorii.
Terapia manuală – tipuri
Manipularea – este o tehnică utilizată in kinetoterapie, pentru a ajuta la îmbunătățirea mobilității și a funcțiilor articulațiilor și a țesuturilor moi. În general, manipularea presupune aplicarea unei forțe precise și controlate asupra unei articulații sau a unui țesut moale, cu scopul de a îmbunătăți amplitudinea mișcării și de a reduce durerea locală
Mobilizarea – este un proces mai lent, mai controlat la nivelul articulației și al țesuturilor moi, efectuat prin manevre de stretching, destinate să îmbunătățească elasticitatea musculară.
Tehnica Deep Tissue – reprezintă masajul profund folosit de obicei pentru a relaxa zonele unde apar anumite contracturi musculare și pentru a îmbunătăți în principal dinamica fluidelor interstițiale.
Terapia prin Stretching – principiul de bază este “întinderea” prin efectuarea exercițiilor de întindere și relaxare a mușchilor prin care se poate îmbunătăți flexibilitatea și mobilitatea articulațiilor, se poate reduce tensiunea musculară și se pot preveni sau trata anumite probleme de sănătate legate de sistemul musculo-scheletic.
Efecte și beneficii terapeutice
1. tratarea leziunilor sportive (entorse, întinderi musculare, contuzii)
2. eliminarea blocajelor musculare prin relaxarea zonei
3. reducerea intensității durerii
4. reducerea rigidității articulare
5. tratarea unor afecțiuni ale aparatului locomotor (lumbago, sciatica, hernie de disc, contracturi musculare, cefalee tensională, migrene etc.)
6. îmbunătățirea capacității funcționale și motorii
Contraindicații:
• Leziuni cutanate (infecții, rană deschisă, tumori)
• Afecțiuni maligne la nivelul coloanei vertebrale
• Afecțiuni dermatologice
• Fracturi vertebrale neconsolidate
• Osteoporoză avansată
• Sindromul de coadă de cal
• Procese infecțioase sau inflamatorii